Svensk Samåkningstjänst | Samåk | Bila tillsammans | Arbetsresor | Miljövänligt | Jobbpendling | Fritidsresor

Vad du kan göra

Tips

Samåk! Samåk till jobbet, samåk på fritiden eller i tjänsten. Se det inte som att du måste samåka fem dagar i veckan, till och från jobbet. Fundera istället: "Kan jag börja samåka en dag i veckan?"

En dags samåkning motsvarar 20% av arbetspendlingen den veckan. Till nytta för din plånbok, hälsa och miljön.

Bilpool är ett smart sätt att alltid ha tillgång till nyaste bilarna = mest miljöutvecklade och trafiksäkra, för en bråkdel av vad det kostar att köpa en ny bil. En bil står stilla 98% av tiden, i en bilpool rullar bilarna mer än så och därför blir milkostnaden lägre. En bilpoolsbil ersätter 4-6 privata bilar. När man går med i en bilpool minskar man sitt bilåkande. Det här är något som kommuner vill uppmuntra och i en del kommuner diskuteras därför hur man kan ge bilpoolsbilar fördelar i form av bättre p-platser.

Här skriver SNF respektive Gröna Bilister om bilpooler. Sunfleet är en kommersiell bilpool med miljöbilar.

EcoDriving, kan tydas både som ekonomisk körning och ekologisk körning. Det hela går ut på att köra snålt och spara pengar. Det är inte så enkelt som att "ha ett ägg under gaspedalen" som lärdes ut under 80-talet. EcoDriving är en metod som utvecklats efter det att insprutmotorn blivit vanlig, och mycket av körtekniken fungerar bara på insprutmotorer.

Hemligheten är framförhållning i kombination med växlingsteknik, alltså att tänka cykel fast du kör bil. Du vet precis hur du gör för att spara energi när du cyklar: När du ser ett hinder sänker du farten för att slippa stanna, rullar sakta, sakta för att slippa sätta ner foten - för att sedan trampa på och fortsätta rulla när det är fritt fram. På samma sätt kan du spara bränsle när du kör bil. Men som sagt, tekniken fungerar bara på insprutmotorer. Genomsnittsföraren sparar ca 10 % bränsle och kommer samtidigt fram snabbare i trafiken.
Vill du veta mer om EcoDriving kan du kolla trafikskolornas hemsida om EcoDrivingSvensk Samåkningstjänst | Tel 08-550 100 55 | support'&'samakningstjanst.se

För att undvika spam, och att vår mailadress kidnappas, skriver vi inte ut mailadressen. Du får själv byta ut '&' mot @.


Senast uppdaterad: 2007-01-24